Kontrast i överdel och verklighet

patrick

Skillnaden mellan Kinas allt och universitetslunket i Hong Kong är såklart enorm. Från myllrande gator, vidsträckt och betagande natur, semester, frihet och fest – till desinficerade Hong Kong med extra stark belysning, klinisk renhet och massa måsten.

Dagen började besvärligt tidigt med en presentation i Brand Management, iklädd den högst hala kostymen jag sydde upp i Beijing. Läraren har väl fått instruktioner om att skola barnen i att klä sig i kostym och verkar affärsmässiga — varpå den halva av klassen som redovisade sina presentationer idag såg ut som en likvaka (med stolt undantag för utbytesstudenterna).

Min inställning är kluven. Slipsen är en maktsymbol, kostymbyxor är i regel anskrämliga och uniformer har ofta något begränsande, nästan frihetsinskränkande, över sig. Kostymen är businesslavens uniform och min känsla på morgonkvisten var en kombination av skam och finess. För den sitter ändå bra, även om hela känns lite tramsigt. Gå till skolan i suit för att prata i några minuter om iPod, det hade inte hänt i Lund…

Hursomhelst: av en slump fortsatte förmiddagen på ett misstänkt Patrick Bateman-spår. Efter lektionen handlade jag frukost bestående av bananer, flingor och mjölk. Därefter sällskapade jag Michael för några längder i poolen. Skräddarsydd kostym, hälsokost och träning — när skulle påsen med kokain, sociopatin och motorsågen komma in i bilden? Jag var orolig för mig själv.

Som konstrasten mellan Hong Kong och Kina är stor, blev sedan min förändring tillbaka till barnet i mig. Efter det pinsamt utmattande simpasset klädde jag om till något bekvämt och färgglatt, sov två timmar, steg sedan upp för att slöa framför datorn i några timmar med chokladkakor innan jag gick till McDonald’s för att äta. Jag var tillbaka!

4 Responses

 1. A. says:

  Yey! du ÄR tillbaka. skönt att läsa dina regelbundna uppdateringar igen. och hela grejen med arbetslivets klädkoder är skrämmande. särskilt när man ger efter för dom. idag hade jag på mig slips bara för att kompensera att det var andra dagen i rad som jag hade jeans på mig.

 2. Lancia says:

  Även om kostymen såg sjukt bra ut på dig så föredrar även jag bus-David. Du har rätt i att kostymbyxor i regel är anskrämliga, jag har alltid avskytt kostymbyxor. på män som kvinnor, men jag kan inte sticka under stol med att Patrick Bateman (Mr Bale) är sjukt hunkig och du är bannemig inte långt ifrån hans klass! :DDD

 3. Tomas says:

  Kostym äger ju! Känner mig alltid sjukt seriöst och vuxen när jag får läge att ikläda mig denna klädselns adelsklass. Härligt!

 4. david says:

  Ibland ska man få känna sig lite myndigare, men när man pratar i 3-4 minuter om iPod känns det bara ängsligt!

Leave a Reply