Jasper, Hitler och Dolly

Ett fenomen som skänker mig stor glädje i vardagen är hong kongesernas namn. Inte de kinesiska, de är för mig ganska obegripliga – som t ex bilden ovan som föreställer en bordsplacering i en klass. När de däremot får välja sina engelska motsvarigheter kan det dock bli ganska vrickat. Det handlar sällan om officiella namn, utan engelska smeknamn för att uttrycka sin västerländska identitet (i motsats till t ex fastlandskineser) och dessa väljs oftast individuellt.

I mina klasser och i korridoren har jag stött på bland andra Jasper, Long Man, Peggy, WingMan, Maybe, “Bob” (han kan ha vart ironisk när jag frågade), Dolly och nu senast på en sushirestaurang blev vi serverade av unga fröken Porsche. Herald Tribune påpekar dessutom att en lokal tidning en dag rapporterade om en lastbilschaufför vid namn Hitler Wong, till min stora förtjusning.

Det låter naturligtvis milt rasistiskt av mig att sitta och skratta åt deras val av namn, som i själva verket grundar sig i att deras kinesiska arv inte är lika kommersiellt och kulturellt gångbart i västerländska mått. Men jag är medveten om problematiken och kan bara inte låta bli att skratta när jag hör hur någon introducerat sig som “Insect. Like the bug!”

2 Responses

  1. crugz says:

    Bentz, like the car!

  2. maty says:

    hahaha, fy fan vad jag VISSTE att den enda kommentaren var denna!

Leave a Reply